Besparen op je lening? Je lening oversluiten is de oplossing

Je hebt een te dure lening waar je vanaf wilt of meerdere leningen die je wilt samenvoegen. Besparen op een lening lijkt niet te doen. Er is een oplossing: je lening oversluiten. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Lening oversluiten: hoe?

Wil je je lening oversluiten, dan doe je dat op de volgende manier: vraag een nieuwe lening aan met een bedrag waar je je oude lening in één keer mee af kan lossen. Los dan je oude lening af, en je hebt je lening overgesloten. Maar waarom zou je je lening eigenlijk oversluiten?

Lagere rente
De meest voor de hand liggende reden om een lening over te sluiten is een lagere rente. Heb je al een langere tijd een lening, dan kan het zijn dat de rente is gedaald. Die lage rente hoef jij niet mis te lopen. Vergelijk je lening om te zien of er inmiddels een lening aangeboden wordt met een lagere rente, bijvoorbeeld op vergelijkingssite Geld.nl.

Looptijd veranderen
Een andere reden is dat je de looptijd van je lening wilt veranderen. Misschien is er wat veranderd in je financiële situatie, waardoor je het maandelijkse bedrag niet af kan lossen. Voor het verlengen van de looptijd van je persoonlijke lening moet je ook een nieuwe lening aanvragen.

Let wel op dat wanneer de looptijd langer is, de lening niet per se goedkoper wordt. Dit lijkt misschien zo, omdat je aflosbedrag minder wordt. Is je looptijd langer, dan betaal je echter ook langer rente over het geleende bedrag. Hierdoor kan de lening uiteindelijk duurder worden. Kies dus niet zomaar voor een langere looptijd.

Leenvorm veranderen
Je hebt een doorlopend krediet, maar je wilt je liever meer zekerheid en minder verleiding om opnieuw bedragen op te nemen. In dat geval kun je de lening oversluiten naar een persoonlijke lening.

Heb je een persoonlijke lening, maar wil je liever wat meer flexibiliteit? Dan is het verstandiger een klein doorlopend krediet naast je persoonlijke lening te nemen. Zo is er geen kans dat je afgeloste bedragen opnieuw op blijft nemen en je nooit van het doorlopend krediet af komt.

Leningen samenvoegen: hoe?

Verschillende leningen samenvoegen kan je ook een voordeel opleveren. Veel kleine leningen apart aflossen kost stiekem toch nog een hoop geld. Voeg ze samen naar één lening door een nieuwe lening af te sluiten met een bedrag die alle lopende leningen af kan lossen. Los dan één voor één de kleinere leningen af.

Lening oversluiten: waarop letten?

Er is wel één ding waar je op moet letten als je je lening wilt oversluiten: een boete. Sommige kredietverstrekkers leggen een boete op wanneer je de lening vervroegd aflost. Dit omdat zij een hoop rente-inkomsten mislopen. Kost de boete meer dan het voordeel wat de lening oversluiten je op zou leveren? Dan is oversluiten niet verstandig. Kijk in de voorwaarden van je lening of er een boete geldt voor vervroegd aflossen.