Kosten NHG aftrekbaar?

nhg kosten aftrekbaarDe Nationale Hypotheekgarantie (NHG) beschermt jou als huiseigenaar tegen een restschuld bij gedwongen verkoop als je de hypotheek niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt wordt. Maar het aanvragen van NHG brengt ook kosten met zich mee. Zijn deze NHG-kosten aftrekbaar?

NHG-kosten aftrekbaar?

Bij de aanvraag van NHG betaal je eenmalig 1,00 procent van de hypotheeklening aan kosten. Stel dat je een hypotheek afsluit van 220.000 euro, dan betaal je dus 2.200 euro aan kosten voor NHG. Dat is een flink bedrag. Gelukkig zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar. Bovendien mag je de kosten nog even meefinancieren in de hypotheek. Je mag namelijk bovenop de koopsom nog een paar procent extra lenen in de hypotheek, om bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en de kosten voor NHG in de hypotheek mee te financieren. De rente die je over dit deel van de hypotheek betaalt, valt gewoon onder de hypotheekrenteaftrek.

Let op: Deze regel wordt beperkt. In 2012 mocht je nog 106 procent van de hypotheek lenen, maar sinds 2013 gaat hier elk jaar een procent vanaf. In 2018 mag je dus nog maar 100 procent van de koopprijs lenen.

NHG aftrekbaar – Hoe werkt het?

Of je de kosten voor NHG nu wel of niet meefinanciert in je hypotheek, de kosten zijn in box 1 volledig aftrekbaar. Dat geldt niet alleen voor de kosten voor NHG, maar bijvoorbeeld ook voor de hypotheekakte en de afsluitkosten voor de hypotheek.

De aftrek houdt in dat je deze bedragen eenmalig van je belastbaar inkomen in box 1 af mag trekken. Je betaalt dan dus over een lager inkomen belasting. Stel dat je inkomen in het jaar dat je een huis koopt 35.000 euro bedraagt en je betaalt de 2.200 euro aan NHG-kosten uit het bovenstaande voorbeeld. Dan verlaag je je belastbaar inkomen dus tot 32.800 euro. Alleen over dit bedrag betaal je dan inkomstenbelasting.

Tip! Vergeet niet om betaalbewijzen van aftrekbare kosten goed te bewaren, zodat je bij de belastingaangifte eventueel kunt aantonen dat je deze aftrekbare kosten voor NHG echt hebt gemaakt.