Kosten samenwonen berekenen

Gaan samen wonen kost geld. Je wilt samen je (nieuwe) woning inrichten, maar je hebt ook een aantal maandelijkse kosten voor jullie gezamenlijke huishouding en de vaste lasten. Omdat deze kosten heel erg afhankelijk zijn van je persoonlijke situatie, kun je ze het beste berekenen door zelf een overzicht te maken van de kosten die voor jou van toepassing zijn en dit bij elkaar op te tellen.

Kosten samenwonen – Kosten voor de woning en inrichting

Veel stellen kiezen ervoor samen op zoek te gaan naar een nieuwe woning als ze gaan samenwonen. Naast de huur of de hypotheek die je voor deze woning betaalt, kost de inrichting van de woning natuurlijk ook geld. Het Nibud hanteert voor een complete inventaris als richtlijn dat je 7.000 tot 12.000 euro hieraan kwijt. Hoeveel jullie inrichting kost, hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen en of jullie allebei al eigen meubels meenemen of alles nieuw kopen.

Tip! Besluiten jullie alles nieuw te kopen? Verkoop dan allebei je oude meubels, bijvoorbeeld op Marktplaats, het geld dat dit oplevert kun je gebruiken om nieuwe meubels te kopen.

Houd naast de kosten voor nieuwe meubels ook rekening met de kosten voor verf, behang, vloerbedekking, gordijnen en dergelijke.

Trekt één van jullie bij de ander in, dan zijn de kosten voor het inrichting en aankleding van de woning natuurlijk een stuk lager.

Maandelijkse kosten samenwonen

Als je samenwoont, betalen jullie ook samen de vaste lasten en (een deel van) de boodschappen. Maandelijkse kosten die komen kijken bij samenwonen zijn:

  • Huur of hypotheek
  • Verzekeringen (inboedel, auto, zorg, etc…)
  • Boodschappen
  • Abonnementen op kranten of tijdschriften, maar ook voor telefoon, internet en tv
  • Gas-, water- en licht
  • Belastingen

Afhankelijk van hoe jullie de kosten onderling verdelen, ben je hier waarschijnlijk toch al gauw 800 tot 1.200 euro per persoon aan kwijt.

Tip! Veel stellen openen als ze gaan samenwonen een gezamenlijke betaalrekening. Hierop storten jullie allebei maandelijks een bedrag en hiermee betalen jullie dan enkele gezamenlijke kosten. Vergeet niet ook een gezamenlijke spaarrekening te openen! Hier kun je allebei maandelijks een x-bedrag op sparen, zodat je altijd geld achter de hand hebt als bijvoorbeeld de wasmachine kapot gaat. Maar je kunt natuurlijk ook sparen voor een gezamenlijke vakantie. Meer over samen een spaarrekening openen, lees je in het artikel ‘Gezamenlijke spaarrekening’ op Spaarrente.nl.