Hoeveel spaargeld moet je hebben?

Je wasmachine gaat stuk, je verliest je baan of je krijgt door een noodgedwongen ziekenhuisbezoek ineens een hoge rekening van je zorgverzekeraar. Er zijn veel onverwachte gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je ineens met hoge kosten wordt geconfronteerd. Als je voldoende spaargeld achter de hand hebt, hoef je je hier niet direct zorgen over te maken en kom je zo’n financiële strop wel te boven. Maar hoeveel spaargeld heb je nodig om dit soort ‘klappen’ op te vangen?

Hoeveel spaargeld heb je nodig als buffer?

Hoeveel spaargeld je precies nodig hebt, hangt onder meer af van je gezinssituatie en je vaste lasten. Heb je een koopwoning? Dan is een hogere buffer nodig dan wanneer je in een huurhuis woont. Je moet immers bij een eventueel ontslag of arbeidsongeschiktheid wel gewoon je hypotheek door kunnen betalen. En heb je een auto die je bij een financiële tegenvaller niet de deur uit wilt doen, dan is de benodigde buffer natuurlijk ook wat hoger.

Budgetvoorlichtiger Nibud geeft per situatie wel een algemene richtlijn voor de benodigde buffer:

benodigde-buffer

Tip! Bereken met de bufferberekenaar van Nibud precies hoeveel spaargeld je moet hebben als buffer.

Hoeveel spaargeld heeft de gemiddelde Nederlander?

Een Nederlands gezin had volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld 12.000 euro aan bank- en spaartegoeden. Maar niet iedereen heeft zoveel spaargeld. 25 procent van alle huishoudens heeft minder dan 3.000 euro op zijn bank- en spaarrekeningen staan. En nog eens 25 procent beschikt over meer dan 39.000 euro aan bank- en spaartegoeden. De verdeling is dus behoorlijk scheef.

Het Nibud geeft in haar bufferberekenaar een referentiebuffer aan. Die geeft aan hoe hoog de buffer is die huishoudens in een vergelijkbare situatie aanhouden.

Tip! Spaar je behalve voor een financiële buffer nog voor één of meer specifieke doelen? Dan is het verstandig voor elk doel een nieuwe spaarrekening te openen. Zo houd je een goed overzicht van hoeveel spaargeld je voor elk doel hebt gespaard en kom je niet in de verleiding om je bufferspaargeld te gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantie of die nieuwe keuken. Wil je een nieuwe spaarrekening openen? Kijk op Spaarrente.nl waar je de Hoogste spaarrente krijgt.