Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek wil zeggen dat je de betaalde hypotheekrente mag aftrekken van je belastbare inkomen in box 1. Je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. In dit artikel lees je wanneer je recht hebt op hypotheekrenteaftrek.

Recht op hypotheekrenteaftrek – Voorwaarden

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan je hypotheekschuld om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek:

  • Je hebt de hypotheek afgesloten voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van een woning die je hoofdverblijf is. De rente over een hypotheek op je tweede huis is dus niet aftrekbaar.
  • Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Sluit je op een later moment een nieuwe, hogere hypotheek af, dan geldt voor het nieuwe deel opnieuw een termijn van 30 jaar.
  • Als je je woning verkoopt, moet je een eventuele overwaarde binnen 3 jaar investeren in een nieuw huis. Doe je dit niet, dan mag je de rente over het deel van de hypotheek ter grootte van de overwaarde niet langer aftrekken van de belasting.

Recht op hypotheekrenteaftrek – Nieuwe regels

In 2013 heeft de overheid de regels voor de hypotheekrenteaftrek flink aangescherpt. Voor hypotheken afgesloten na 31 december 2012 heb je alleen nog recht op hypotheekrenteaftrek als het om een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek gaat. Je moet de hypotheek namelijk direct vanaf de eerste maand en binnen 30 jaar aflossen.

Daarnaast bouwt de fiscus sinds 2014 het maximale percentage waartegen je de hypotheekrente mag aftrekken af. In 2013 mocht je de rente nog tegen 52 procent aftrekken als je met je inkomen in de hoogste belastingschijf viel. In 2014 geldt voor de hypotheekrenteaftrek een maximaal percentage van 51,5 procent, terwijl je in de hoogste belastingschijf nog wel 52 procent belasting betaalt. De maximale hypotheekrenteaftrek wordt elk jaar met een half procent afgebouwd tot 38 procent in 2041.