Vakantie annuleren na aanbetaling, wat kost dat?

Als je op vakantie gaat, boek je je reis meestal ruim van tevoren, soms wel meer dan een half jaar vooraf. In de tussentijds kan er van alles gebeuren waardoor je niet meer op vakantie kunt gaan. Je wordt bijvoorbeeld ziek, je raakt je baan kwijt of een familielid overlijdt. Kun je in dat geval gewoon je reis annuleren en hoe zit het als je al een aanbetaling hebt gedaan?

Aanbetaling kwijt na annuleren

Boek je je reis bij een organisatie die is aangesloten bij de brancheorganisatie ANVR, dan betaal je bij boeking een aanbetaling van maximaal 15 procent van de reissom. Je herkent de ANVR-reisorganisatie aan het ANVR logo op de site of de sticker op de deur van het boekingskantoor.

Bij alle ANVR-reisorganisatie geldt dat als je de reis tot 42 dagen voor de vertrekdatum annuleert je alleen de volledige aanbetaling kwijt bent. Daarna lopen de kosten voor annulering op. Cancel je de reis op de dag van vertrek, dan ben je je volledige reissom kwijt. Deze kosten betaal je omdat de reisorganisatie kosten maakt om het vliegticket en de hotelovernachtingen voor jou te annuleren. In de onderstaande tabel zie je precies hoeveel de annulering je kost.

annuleringskosten

Let op: Bij vrijwel alle aankopen via internet geldt dat je binnen 14 dagen kosteloos van de aankoop mag af zien. Dit geldt niet voor vakanties en reizen.

Kosteloos annuleren?

Wil je geen annuleringskosten betalen? Sluit dan een annuleringsverzekering af. Of kies voor een aparte dekking voor annulering bij je reisverzekering. Controleer voor je de reis annuleert wel altijd goed de voorwaarden van je verzekering, je krijgt namelijk alleen een vergoeding in zeer specifieke gevallen. Bijvoorbeeld bij overlijden van een direct familielid, bij een echtscheiding of als je een huurwoning krijgt toegewezen.

Niet annuleren, maar overdragen

Je hebt als consument het recht om tot 7 dagen voor vertrek je reis aan iemand anders over te dragen. De reisorganisatie is verplicht hier aan mee te werken, mits de persoon die de reis overneemt voldoet aan de voorwaarden voor de reis. Je mag een jongerenreis bijvoorbeeld niet overdragen aan een ouder persoon. Je betaalt voor het overdragen van de reis vaak wel administratiekosten. Controleer voor je de reis overdraagt dus altijd eerst even of je echt goedkoper uit bent dan wanneer je de reis zou annuleren.