Kosten baby voor en na de geboorte

De komst van een baby is een van de mooiste gebeurtenissen uit het leven van veel ouders. Toch moeten ook de ouders in spe soms even van hun roze wolk afstappen om alles goed te regelen. Hoeveel kost een baby als deze eenmaal geboren is? En hoeveel kost een babyuitzet gemiddeld?

Wat kost een baby voor de geboorte?

Voor de geboorte richt je een mooie babykamer in en zorg je dat je de benodigde spullen in huis haalt. Denk bijvoorbeeld aan de box, kleertjes, wandelwagen, eetgerei en speelgoed. Natuurlijk kun je de aanschaf van deze spullen zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Het ‘probleem’ van babyspullen is dat deze niet zo lang meegaan, omdat je een baby snel groeit en andere behoeften krijgt. Daarom verkopen veel ouders de babyspullen na verloop van tijd, waardoor jij je spullen goedkoop op de kop kunt tikken. Bijvoorbeeld via Marktplaats, vlooienmarkten en via vrienden en familie.

In de onderstaande tabel zie je welke richtlijn het Nibud geeft voor de kosten. In de praktijk blijkt dat het hier om minimale bedragen gaat, dus veel ouders besteden meer geld aan deze spullen.

kosten-baby

 

Hoeveel kost een baby tijdens de geboorte?

De geboorte van een baby hoeft geen geld te kosten. Van de meeste zorgverzekeraars ontvang je een kraampakket met de nodige spullen, zoals een kraamverband, een matrasbeschermer en verbandmiddelen. Geldt dit niet voor jou, bijvoorbeeld omdat je geen aanvullende verzekering afsluit? Zelf bestel je een pakket voor 20 tot 50 euro, afhankelijk van hoe uitgebreid je deze wilt.

Verder vergoedt elke basisverzekering kraamhulp thuis en in het ziekenhuis als dit noodzakelijk is. Met een aanvullende verzekering krijg je vaak ook bevalling en kraamhulp in het ziekenhuis vergoed als bevallen in het ziekenhuis medisch niet noodzakelijk is. Zorg dus dat je je zorgverzekering goed onder de loep neemt als je een kinderwens hebt.

Gemiddelde kosten baby na de geboorte

Gemiddeld kost een kind 17 procent van je besteedbaar inkomen. Twee kinderen kosten samen gemiddeld 26 procent van je besteedbaar inkomen en 3 kinderen 33 procent. Wel bedragen om rekening mee te houden dus.

Kijken we specifiek naar de kosten van een baby, dan vormen natuurlijk de luiers een flinke kostenpost. Gemiddeld geven ouders hier 25 euro per maand aan uit. Voor voeding kun je ongeveer 1 euro tot 1,50 euro per dag rekenen. Daarnaast merken veel ouders al snel dat de wasmachine maar blijft draaien in de eerste periode. Je water- en energierekening liggen daarom wat hoger na de geboorte van een baby.

Baby kosten voor de moeder

De zwangerschap levert ook extra kosten op voor de aanstaande moeder. Tijdens je zwangerschap en de kraamperiode heb je extra voeding nodig. Gemiddeld kost dit ongeveer een euro per dag meer dan normaal. Ook zwangerschapskleding kost natuurlijk geld.

Ten slotte verstuur je waarschijnlijk mooie geboortekaartjes aan familie en vrienden en houd je een fotoboek bij van de eerste weken van je kindje. Ook dit kost geld, net als de onmisbare beschuit met muisjes!

Tip! Zoals je hebt gelezen, komen er bij het krijgen van een baby heel wat kosten kijken. Wil je je hierop voorbereiden, dan kun je vooraf alvast gaan sparen.  Op Spaarrente.nl vind je handige tips voor als je gaat sparen voor een baby.