Belastinggeld terugvragen als student

De bankrekening van de gemiddelde student laat wel eens te wensen over. Een financiële meevaller kun je dus goed gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van de belastingteruggave. Toch laten jongeren gemiddeld 250 euro liggen aan belastinggeld. Zonde! Hoe vul je als student de belastingaangifte slim in, zodat je zo veel mogelijk terugkrijgt?

Tip! Maak gebruik van de vooraf ingevulde belastingaangifte. De meeste gegevens zijn dan al ingevuld, je hoeft alles alleen maar te controleren of aan te vullen.

Geld terugvragen belasting student – Heffingskorting

Arbeidskorting geldt voor iedereen die werkt, dus ook voor jou als student met een bijbaan of stagevergoeding. Je werkgever verrekent deze korting automatisch met de belastingheffing over je loon, maar toch betalen veel studenten een te hoge belasting. Omdat je vaak weinig verdient, hoef je minder belasting te betalen of zelfs helemaal niets. Maar de belasting heb je al betaald via je loon. Alleen als je de belastingaangifte invult, krijg je de te veel betaalde belasting terug. Voor veel studenten levert dit al snel honderden euro’s op.

Tip! Met de studenten- en scholierenregeling verrekent je werkgever de kortingen voor studenten zelf al met je brutoloon, waardoor je netto een hoger loon op rekening krijgt. Maar met de jaarlijkse belastingaangifte krijg je dan niets extra’s terug.

Let op: Naast je studiefinanciering mag je maximaal ongeveer 13.600 euro verdienen. Zet je studiefinanciering zo snel mogelijk stop als je meer verdient dan deze grens, anders moet je de studiefinanciering terugbetalen.

Studenten belasting terugvragen – Studiekosten

Studiekosten vormen soms een aftrekpost, maar alleen als je deze kosten zelf betaalt. Bovendien mag je alleen het bedrag aftrekken van de totale kosten min de vergoedingen, zoals studiefinanciering en boven de 250 euro. Door deze strenge regels kan niet elke student gebruik maken van deze vrijstelling, maar vul in elk geval de kosten altijd in bij de belastingaangifte. Niet geschoten is immers altijd mis.

Student belasting terugvragen – Ziektekosten

Met een (chronische) ziekte maak je misschien ziektekosten die je zorgverzekering of een andere instelling niet vergoedt. Deze kosten noem je specifieke zorgkosten en vormen een aftrekpost. Het deel van de specifieke zorgkosten boven de 128 euro mag je namelijk van je belastbaar inkomen aftrekken. Op de website van de Belastingdienst lees voor welke kosten dit precies geldt. Overigens valt het eigen risico van de zorgverzekering niet onder de aftrekbare zorgkosten.

Terugvragen belasting student – Geen bijbaan?

Ook als je niet werkt, is het verstandig om de belastingaangifte in te vullen. Misschien heb je namelijk recht op enkele aftrekposten. Je krijgt nooit meer geld terug dan je hebt betaald aan belasting. Maar als je recht op meer aftrekposten dan je aan belasting hebt betaald, verschuift de aftrekpost naar het jaar waarin je wel belasting betaalt. Zo bouw je dus vast een spaarpotje op voor een ander jaar.

Belastingdienst studenten – Toeslagen

Ontvang je al zorgtoeslag? De meeste studenten hebben recht op zorgtoeslag, dus vergeet niet deze aan te vragen. Op de website van de Belastingdienst bereken je eenvoudig op welk bedrag je recht hebt. En als je je studentenkamer verruilt voor een studio of woning met eigen voordeur, heb je misschien recht op huurtoeslag. Houd er dan wel rekening mee dat je tot 23 jaar alleen huurtoeslag krijgt als huur maximaal 409,92 euro bedraagt.