Gemiddeld kleedgeld voor jongeren

Gekibbel om kleding en met name de kosten ervan, het zal veel gezinnen bekend voorkomen. Terwijl de oplossing vaak vrij gemakkelijk is: kleedgeld. Maar het heeft misschien wat voeten in de aarde om goede afspraken rondom het kleedgeld te maken, waar zowel jij als ouder als je kind zich tevreden mee stelt. Daarom lees je in dit artikel hoeveel kleedgeld ouders gemiddeld geven en hoe je goede afspraken maakt.

Kleedgeld gemiddeld vanaf 12 jaar

De eerste stap: wanneer begin je met kleedgeld? De meeste ouders geven kleedgeld vanaf de brugklasleeftijd, dus ongeveer vanaf 12 jaar. Maar in gesprek met je kind ontdek je snel genoeg of je kind deze verantwoordelijkheid al eerder aankan of dat je misschien beter even kan wachten.

Gemiddelde kleedgeld – Hoe bepaal je het bedrag?

Hoeveel kleedgeld geef je je kind? Net als met zakgeld bouw je het bedrag met de jaren op, omdat je kind leert met het zakgeld om te gaan en meer verantwoordelijkheden aankan. Maar je eigen portemonnee speelt natuurlijk ook een rol. Dit is niet erg, maar leg je kind wel even uit dat je niet meer kunt geven als je puber stampvoetend meer kleedgeld eist omdat zijn of haar klasgenoten ‘veel meer’ krijgen.

Ten slotte hangt de hoogte van het kleedgeld af van wat je kind zelf betaalt. Vallen jassen en schoenen ook onder het kleedgeld? En ondergoed en sokken? Sport- en gymkleding? Volgens het Nibud kost de kleding van jongens in totaal minimaal 51 euro per maand en voor meisjes 53 euro. Hieronder vallen dus ook schoenen en sokken en dergelijke.

Gemiddeld kleedgeld per leeftijd

In de onderstaande tabel zie je hoeveel kleedgeld jongeren gemiddeld per leeftijd krijgen volgens het Nibud. Deze bedragen zijn dus geen normbedragen, maar gemiddelden.
gemiddeld kleedgeld

Tip! Misschien wil je ook weten hoeveel zakgeld je gemiddeld moet geven aan je kind. Op de website Spaarrente.nl lees je een handig artikel hierover: ‘Hoeveel zakgeld per leeftijd‘.

 

 

 

 

 

 

 

Afspraken maken over kleedgeld

Het kleedgeld helpt je puber om zelfstandiger te worden met geld. Maar als ouder help je hem of haar door samen te kijken hoe hij of zij het geld slim kan besteden en door duidelijk te zijn in de afspraken. Met de volgende tips maak je goede afspraken en zorg je er samen met je kind voor dat het kleedgeld goed werkt:

  • Maak duidelijke afspraken over wat je kind zelf betaalt met het kleedgeld en wat jij eventueel nog betaalt. Het is belangrijk om je zelf ook aan deze afspraak te houden, want zo leert je kind vooruit te plannen.
  • Kijk samen met je kind hoeveel kleding ongeveer kost. Wat betreft shirts en hippe schoenen weet je kind uit ervaring en van internet misschien al wat richtprijzen, maar hoeveel kost ondergoed? En hoeveel kosten sokken en jassen eigenlijk? Op deze manier leert je kind geld te reserveren voor kleding die hij echt nodig heeft.
  • Maak het geld op afgesproken data over naar je kind. Zo weet hij of zij precies wanneer er weer geld beschikbaar is.
  • Laat je kind manieren zien om te besparen op kleding, bijvoorbeeld door de uitverkoop af te wachten of goedkopere winkels uit te zoeken. Daarnaast staat het je kind natuurlijk vrij om het kleedgeld aan te vullen met zakgeld of zelf verdiend geld.
  • Open een speciale spaarrekening voor je kind waarop hij of zij geld apart kan houden voor bijvoorbeeld de winterjas. Er bestaan ook betaalrekeningen voor jongeren waarop je kind rente ontvangt. Zeker voor kleedgeld is dit een handige rekening.
Advertenties