Tips belastingaangifte doen

belastingaangifte tipsMaart, de maand van de jaarlijkse belastingaangifte. De een regelt dit meteen aan het begin van de maand. Je kunt er maar vanaf zijn! De ander stelt de belastingaangifte telkens uit naar morgen, om op 31 maart gehaast en lichtelijk in paniek alle papieren bij elkaar te zoeken om op het laatste nippertje de belastingaangifte in te sturen. Terwijl de belastingaangifte helemaal niet zo vervelend hoeft te zijn. Met de volgende belastingtips valt het best mee!

Tip! Verwacht je een moeilijke belastingaangifte, bijvoorbeeld na aankoop van een huis of een scheiding? Een belastingadviseur helpt je met het invullen van de belastingaangifte, zodat je zeker weet dat je alles voor jezelf goed regelt. Ook vult de Belastingdienst de aangifte al grotendeels voor je in, dus dat scheelt werk. Maar controleer alles goed. Ten slotte kun de aangifte-app eens proberen als je de aangifte graag mobiel doet.

Belastingaangifte tips – Het hele jaar door

Verdwaal jij in alle papieren en moet je telkens een hele papierbak doorzoeken naar de juiste papieren, ondertussen schietgebedjes mompelend dat je de jaaropgave niet per ongeluk hebt weggegooid? De administratie is voor velen een vervelende taak zonder veel prioriteit. Toch levert juist het vooruitschuiven van de administratie veel stress en ergernis op, omdat de taak dan steeds groter wordt en je papieren kwijtraakt. Spreek daarom met jezelf een vaste dag in de week of maand af dat je de administratie bijwerkt. De klus is dan zo geklaard en dit obstakel is alvast overwonnen als je de belastingaangifte wilt doen.

Tip! Zorg voor een duidelijke mapstructuur met tabbladen, bijvoorbeeld op alfabet of onderwerp. Zo berg je papieren gemakkelijk op en vind je ze snel terug.

Belastingdienst tips – Ken je vrijstellingen in box 1

In box 1, waar je inkomen uit werk of uitkering onder valt gelden verschillende aftrekposten. Zorg dat je deze goed opgeeft, want je bespaart er mee op de belasting:

  • Giften aan goede doelen met een ANBI of SBBI certificaat boven de drempel van 1 procent (minimaal 60 euro) van je verzamelinkomen en maximaal 10 procent van dit inkomen.
  • Partneralimentatie mag je als aftrekpost in box 1 opgeven. Dit geldt niet voor kinderalimentatie. Andersom geef je de partneralimentatie op als inkomen als je deze ontvangt.
  • Scholingsuitgaven tussen 250 en 15.000 euro die je zelf betaalt.
  • Specifieke zorgkosten voor jou of je gezin die niet door je zorgverzekering of andere instantie worden betaald en die hoger zijn dan de drempel van 128 euro per persoon.
  • Stortingen in fiscaal vriendelijke producten, zoals een bankspaarrekening voor je pensioen, vormen een vrijstelling mits je aan de voorwaarden voldoet.

Let op: Neem de voorwaarden van de aftrekposten altijd even goed door als je hier verwacht recht op te hebben.

Tips voor belastingaangifte in box 3

In box 3 valt al je vermogen, zoals spaargeld, beleggingen en een tweede woning. Iedereen die ouder is dan 18 jaar heeft recht op een vrijstelling van 24.437 euro. Over dit bedrag betaal je geen vermogensrendementsheffing. Naast deze algemene vrijstelling gelden er extra vrijstellingen die interessant zijn als je vermogen boven deze grens ligt:

  • Sparen op een spaarrekening met groencertificaat levert een vrijstelling van ruim 57.213 euro op.
  • Schulden die niet in box 1 vallen, zijn aftrekbaar in box 3. Dit geldt alleen voor het deel van de schulden boven de drempel van 3.000 euro.
  • Bankspaarrekeningen en lijfrentepolissen zijn vrijgesteld van de belasting in box 3 als je aan de voorwaarden voldoet.
  • Een speciale uitvaartspaarrekening levert een vrijstelling van bijna 7.000 euro op.

Tip! De Belastingdienst peilt je vermogen op 1 januari. Verwacht je boven de heffingsvrije grens uit te komen, probeer dan je vermogen in december nog te verlagen. Bijvoorbeeld door verzekeringen per jaar te betalen, extra af te lossen op je hypotheek of door geld in een fiscaal voordelig spaarproduct te stoppen.

Belasting tips voor fiscaal partners

Fiscaal partners mogen de belastingaangifte samen doen, maar ook apart. Het voordeel van samen de belastingaangifte doen, is dat je bijvoorbeeld vrijstellingen aan elkaar kunt overdragen. Stel dat de een groot vermogen heeft en de ander niet, dan mag de partner met het vermogen ook gebruiken maken van de heffingsvrije grens van de partner. In veel gevallen levert het dus voordeel op als je samen de belastingaangifte doet, maar er bestaan uitzonderingen. Reken voor jezelf dus goed na of het voor jullie juist wel of niet voordelig is om samen de aangifte te doen.

Tip! Vul de belastingaangifte een keer allebei apart in en een keer samen. Zo zie je direct wat voor jullie de meest voordelige mogelijkheid is.

Advertenties