Uit het rood komen

Zwicht jij ook regelmatig voor de mogelijkheid om rood te staan? Veel mensen staan regelmatig rood op de betaalrekening. Het is ook zo gemakkelijk om even in het rood te staan als je krap zit. Onder het mom “Dan geef ik volgende maand wel iets minder uit”, trek je toch de pinpas weer. Natuurlijk is het geen probleem om even rood te staan, maar regelmatig rood staan kost veel geld. Hoe kun je uit het rood komen?

Uit het rood komen – Waarom sta je rood?

De eerste stap is nagaan waarom je eigenlijk rood staat. Geef je te gemakkelijk geld uit? Kwam je voor een eenmalige en grote kostenpost te staan die je anders niet kon betalen? Heb je geen goed inzicht in je financiën, waardoor je steeds ongemerkt in het rood staat of ontbreekt het simpelweg aan discipline om uit het rood te komen?

Wat jouw reden ook is dat je rood staat, uit het rood komen heeft pas echt zin als je de oorzaak aanpakt. Meestal betekent dit dat je je financiën eens flink onder handen moet nemen. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee als je eenmaal begint.

Uit het rood komen – Orde op zaken

Je financiën op orde brengen begint bij het maken van een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Als je deze tegen elkaar afzet, weet je hoeveel je per maand eigenlijk te besteden hebt. Waarschijnlijk is dit minder dan je verwacht had en geef je iets te veel uit. Maar je ziet ook meteen waar je geld heengaat. Misschien ontdek je wel dat je erg veel uitgeeft aan de boodschappen zonder dat je dat door hebt.

Daar begint de volgende stap, namelijk het bepalen waarop je kunt besparen. Geef je veel uit aan je boodschappen, aan restaurants of aan je auto? En passen alle verzekeringen eigenlijk nog wel bij je? De meeste huishoudens besparen honderden euro’s als zij alle tijdschriften en abonnementen kritisch bekijken en overstappen naar andere, goedkopere aanbieders. Met het geld dat je bespaart, ben je zo uit het rood!

Uit het rood komen – Buffer

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een financiële buffer. Als er dan iets gebeurt waar je onverwacht veel geld aan uit moet geven, betaal je dit vanuit deze buffer op de spaarrekening. Zo hoef je niet opnieuw rood te gaan staan om dit te betalen. De beste manier om voor een buffer te sparen, is op een aparte spaarrekening. Zo geef je het geld niet per ongeluk uit aan bijvoorbeeld je vakantie.

Sparen voor een buffer is geen leuk spaardoel, en de minimale buffer van 4.500 euro heb je waarschijnlijk niet snel bij elkaar. Maar om je toch wat te motiveren even een vergelijking: over rood staan betaal je tot wel 15 procent rente. Over 1.000 euro is dat 150 euro op jaarbasis. Over diezelfde 1.000 euro op een spaarrekening ontvang je met een lage rente van 1,5 procent toch 15 euro rente. Geen vetpot, maar alles bij elkaar een besparing van 165 euro!

Dit verschil is trouwens ook een goede reden om je roodstand met eventueel spaargeld op te lossen. Roodstand kost je veel meer dan je spaarrekening oplevert.

Uit het rood komen – Tips

Uit het rood komen klinkt op de bovenstaande manier misschien makkelijk. Maar als het makkelijk was, stond je niet meer in het rood. Het begint met de bovenste stappen, maar je kunt meer doen. Daarom hier nog een aantal tips om uit het rood te komen:

  • Stel budgetten op voor alle kostenposten die je hebt en houd deze ook in de gaten. Bij de budgettering stel je een ook bedrag op dat je per maand gebruikt om uit het rood te komen.
  • Vind je het te onoverzichtelijk om je ‘betaalgeld’ en roodstand-aflossen-geld’ uit elkaar te houden op de betaalrekening? Spaar dan op een aparte spaarrekening voor de aflossing. Dit biedt veel meer overzicht.
  • Vaak hanteren banken verschillende grenzen voor de roodstand. Als je een deel hebt afgelost, kun je de grens voor roodstaan verlagen. Zo kom je niet opnieuw ver in de min.
  • Kom je echt geld tekort en moet je lenen, dan zijn een doorlopend krediet en een persoonlijke lening goedkopere leenopties dan roodstand.

Meer lezen? Uit het rood komen is natuurlijk fijn. Maar waarschijnlijk wil je ook voorkomen dat je in de toekomst opnieuw rood staat. Op Spaarrente.nl vind je handige tips voor nooit meer rood staan.

Advertenties