Schade door verbouwing buren, wat nu?

In reclamespotjes en films zie je regelmatig koelkasten door het plafond zakken of onhandige klussers die per ongeluk door de muur bij de buren binnenvallen. Grappig om te zien, maar het zal je maar gebeuren dat je buren tijdens een verbouwing schade bij jou veroorzaken. Wat kun je dan doen?

Schade door buren – Inboedel- en opstalverzekering

Schade door de buren hoeft niet tot grote problemen te leiden. Ontdek je schade als gevolg van bijvoorbeeld een verbouwing door de buren, dan is de eerste stap om je inboedel- en opstalverzekeraar te bellen. Deze adviseert je graag over wat je kunt doen. Soms betaalt je verzekeraar de schade meteen aan je uit en verhaalt dit later op de aansprakelijkheidsverzekering van je buren. Daar heb je zelf geen omkijken naar. schade door verbouwing buren

Bij het claimen van de schade bij je eigen verzekeraar vul je het schadeformulier van de verzekeraar in en hierbij voeg je zoveel mogelijk bewijslast rondom de schade. Soms vraagt de verzekeraar je ook een offerte door een aannemer op te laten stellen om te bepalen hoeveel het kost om de schade te herstellen. Aan de hand hiervan bepaalt de verzekeraar of zij de schade wel of niet voorschieten of betalen. 

Schade door verbouwing buren – Aansprakelijkheidsverzekering

Je buren kunnen ook zelf al een beroep doen op de eigen aansprakelijkheidsverzekering als zij schade bij jou veroorzaken. Je hoeft dan zelf niets te doen. Vaak kiezen je buren al voor deze optie, want zij willen natuurlijk zelf ook graag dat de schade bij jou vergoed wordt.

Maar als je buren dit niet doen en als je eigen verzekeraar de schade niet vergoedt of voorschiet, moet je zelf je buren aansprakelijk stellen en de schade op hen verhalen. Je stelt altijd schriftelijk aansprakelijk, bij voorkeur met een aangetekende brief. Hierin leg je uit wat je precies van hen verwacht. Je buren kunnen daarna contact opnemen met de eigen aansprakelijkheidsverzekering om de schade te claimen.

Waar soms wel een addertje onder het gras zit, is de bewijslast. Als jij de buren aansprakelijk stelt, moet je kunnen bewijzen dat zij de schade hebben veroorzaakt. Je begrijpt dat dat een stuk gemakkelijker is als de klopboor door het plafond heen komt dan wanneer er waterschade ontstaat.

Tip! Voorkomen is beter dan genezen: met een vooropnamerapport door een bouwkundige heb je bewijs in handen van de staat van je woning voordat de verbouwing van de buren begint. Met dit rapport toon je gemakkelijker aan welke schade de buren hebben veroorzaakt.

Schade door buren – Mediator

Soms valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering van de buren. In dat geval is het verstandig om een mediator aan te stellen die met jullie meekijkt naar een oplossing. Zeker met het oog op de band tussen jou en de buren is dit een betere oplossing dan meteen naar de rechter stappen. Als je er daarna echt niet uitkomt samen, kun je altijd nog naar de rechter stappen.

Let op: Je kunt ervoor kiezen om een expert in te schakelen die onderzoek doet naar de schade en de schuld. Deze experts zijn echter zeer prijzig, en de kosten betaal je zelf. Bij veel schades is het goedkoper om de schade zelf te betalen. Schakel je toch een expert in, dan kun je tijdens een gerechtelijke procedure proberen de kosten alsnog op je buren te verhalen.

Schade voor verbouwing buren – Aannemer aansprakelijk stellen

Voor een grote verbouwing huren je buren misschien een aannemer in. In dat geval stel je de aannemer aansprakelijk door hem een aangetekende brief te sturen. Als je niet zeker weet of je de buren of de aannemer aansprakelijk moet stellen, stel je in eerste instantie de buren aansprakelijk. Zij kunnen daarna op hun beurt de aannemer aansprakelijk stellen.

Tip! Soms ontstaat er een kleine schade door de buren, waarvan je moeilijk aan kunt tonen dat de buren deze hebben veroorzaakt. Probeer dan vriendelijk om een vergoeding te vragen, in plaats van direct woedend aan te bellen. Het zijn je buren, dus een goede verstandhouding blijft belangrijk.

Advertenties