Wat is jaarruimte?

Op dit blog lees je vaak over hoe je op dit moment je financiën kunt regelen en hoe je kunt besparen in het dagelijks leven. Maar natuurlijk wil je niet alleen nu, maar ook in de toekomst geld overhouden voor de mooie dingen van het leven. Een manier om daarvoor te zorgen, is fiscaal vriendelijk sparen voor een aanvullend pensioen binnen de jaarruimte. Daarom lees je in dit artikel alles over de fiscale jaarruimte.

Wat is jaarruimte?

Soms bouw je niet voldoende pensioen op via je werkgever, bijvoorbeeld als je werkgever geen pensioenregeling aanbiedt of als je een tijdje niet of weinig werkt. In de volksmond heb je dan een pensioengat, maar de Belastingdienst noemt dit tekort de fiscale jaarruimte.

De jaarruimte is het tekort aan pensioen dat je in het afgelopen jaar hebt opgebouwd. Bij de meeste mensen is er wel sprake van een kleinere of grotere jaarruimte. Daarnaast werkt de Belastingdienst met reserveringsruimte. Binnen de reserveringsruimte valt de jaarruimte van de afgelopen zeven jaar.

Tip! Op de website van de Belastingdienst vind je een rekenprogramma waarmee je zelf je jaarruimte en reserveringsruimte berekent.

Fiscale jaarruimte gebruiken

Maar wat betekent die fiscale jaarruimte nu voor jou? Binnen de jaarruimte en reserveringsruimte mag je met fiscaal voordeel een aanvullend pensioen opbouwen. Dit kun je doen op een bankspaarrekening of via een lijfrenteverzekering. Het fiscale voordeel hiervan bestaat uit twee onderdelen, namelijk in box 1 en box 3 van de belasting. In box 3 valt al je vermogen, bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen. Maar het geld dat je binnen de jaarruimte en reserveringsruimte spaart, wordt buiten beschouwing gelaten bij de berekening van je belastbaar vermogen.

Ook in box 1, waarbinnen je inkomsten uit bijvoorbeeld loon vallen, betaal je geen belasting over het bedrag dat je opzij zet voor je pensioen binnen de jaarruimte. Natuurlijk betaal je deze belasting al meteen over je brutoloon voordat je het vanuit je nettoloon opzij kunt zetten. Daarom geef je bij de jaarlijkse belastingaangifte op hoeveel je hebt gespaard voor je pensioen dat jaar. De te veel betaalde belasting krijg je daarna terug.

Op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je het opgebouwde pensioen periodiek uitgekeerd. Op dat moment heft de Belastingdienst wel inkomstenbelasting. Maar na je pensioen betaal je een lager tarief. Bovendien heb je in de tussentijd over het brutobedrag rendement ontvangen.

Binnen jaarruimte sparen

Een belangrijke voorwaarden om binnen de fiscale jaarruimte te sparen, is dat je kiest voor een speciale lijfrentepolis of een bankspaarrekening. Tussen deze vormen bestaan enkele verschillen, zoals de manier waarop je rendement opbouwt en wat de bank of verzekeraar met het overgebleven geld doet als je overlijdt. Ook verschillende voorwaarden in zowel de opbouwfase als de uitkeringsfase flink, net als de hoogte van het rendement en de kosten.

Laat je daarom goed adviseren over deze producten. Een financieel adviseur kijkt met je mee naar alle producten en kan het beste product in jouw situatie voor je uitkiezen.

Tip! De meeste mensen die zelf sparen voor een (aanvullend) pensioen kiezen voor banksparen. Op websites als Spaarrente.nl bereken je eenvoudig welke bankspaarrekening je later het hoogste kapitaal voor je aanvullend pensioen oplevert.

Advertenties