Consuminderen tips

consuminderen tipsBesparen hoeft niet moeilijk of vervelend te zijn, dat is de boodschap van de trend rondom het consuminderen. Sterker nog, het consuminderen daagt je uit om op een creatieve manier te zoeken naar besparingen zonder dat je in moet leveren op de goede dingen van het leven. Bovendien spoort het consuminderen je aan om minder te verspillen en bewuster met spullen en natuurlijke bronnen om te gaan. In dit artikel vind je ter inspiratie grote en kleine tips om te consuminderen.

 

Tips consuminderen op de boodschappen

Volgens Milieu Centraal gooien Nederlanders gemiddeld bijna 50 kilo voedsel per jaar weg, wat neerkomt op ongeveer 350 euro per huishouden. Daarnaast geven veel mensen ongemerkt meer uit aan boodschappen dan zij denken. Met de volgende tips kun je flink consuminderen op de boodschappen:

 • Aanbiedingen en grootverpakkingen schelen in de portemonnee, maar alleen als je het ook echt gebruikt. Vaak verdwijnen de pakken, potten en blikken achter in de kast en komen daar pas vandaan na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Koop dus alleen wat je echt nodig hebt.
 • Veel consumenten koken steevast te veel rijst, pasta en aardappelen. Simpelweg afmeten hoeveel je gebruikt scheelt al snel pakken pasta en rijst. Toch iets over? Gebruik het restje dan voor een lekkere lunch of vries het in.
 • Controleer eens per maand de voorraadkast en eens per week de koelkast en kook met wat er op moet. Dit levert bovendien verrassende nieuwe recepten en combinaties op.
 • Maak slim gebruik van je vriezer. Brood gaat langer mee in de vriezer en je kunt slim gebruik maken van vleesaanbiedingen. Ook kun je kliekjes invriezen, zoals pastasaus. Na een paar keer heb je weer een pan vol saus.
 • Koop groente en fruit niet te ver vooruit. Toch nog iets over? Groente kun je kort koken en dan invriezen of verwerken in soep of bij de lunch. Fruit verwerk je in een smoothie, jam of moes.
 • Houd eens een maand lang bij wat je weggooit. Wat had je met deze restjes kunnen doen? Zo maak je jezelf bewust van wat je weggooit en hoe je dit kunt voorkomen.

Consuminder tips in en rondom huis

In en rondom huis verspil je waarschijnlijk onbewust ook veel geld. Met deze tips kun je alvast consuminderen:

 • Vang regenwater op in een mooie ton. Hiermee kun je de planten water geven op dagen dat het niet regent.
 • Wil je kleren waar geen vlekken op zitten in de was stoppen? Je kunt ze ook een dagje buiten hangen zodat ze weer fris ruiken. Zo bespaar je water, energie en wasmiddel en bovendien gaan je kleren langer mee.
 • Nieuw interieur? Op internet vind je een overvloed aan tips om oude meubels in een nieuw jasje te steken of om waardeloze spullen te ‘upcyclen’ tot mooie decoratie. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ‘repair cafés’, waar je kapotte spullen kunt laten maken.
 • Druk de wc-rol plat voordat je deze op de houder plaatst. Zo rolt hij minder makkelijk en gebruik je minder wc-papier.
 • Neem je verzekeringen eens kritisch onder de loep. Veel consumenten hebben te veel verzekeringen, zijn oververzekerd of onderverzekerd of betalen een te hoge premie. Een huishouden kan al snel honderden euro’s besparen door kritischer met de verzekeringen om te gaan.
 • Vroeger wilde je er niet gezien worden, maar tegenwoordig is het heel hip: de kringloopwinkel. Zeker voor decoratie en keukenspullen, maar ook voor tuinmeubelen, boeken en meubels kun je er goedkoop terecht.

Tips voor consuminderen buiten de deur

 • Je kunt natuurlijk elke dag lunch kopen op je werk. Maar vaak is het een stuk goedkoper om zelf je lunch mee te nemen en bovendien weet je dan zeker dat je gezonde voeding meeneemt, dat het eten niet op is en kun je de restjes van de avond ervoor opmaken.
 • Uit eten? Organiseer eens een picknick of etentje thuis. Net zo gezellig en goedkoper. Met een ‘American party’ neemt iedereen een deel van het eten voor zijn of haar rekening.
 • Via online veilingen of groepsdeals kun je soms flink besparen op je uitjes.
 • Veel mensen zoeken de uitstapjes ver weg, maar hebben de activiteiten in de eigen omgeving nooit gezien. Bekijk je omgeving eens met andere ogen en speel toerist in je eigen omgeving. Dat scheelt flink in de benzinekosten en je kunt gewoon thuis eten.

Meer consuminderen tips

De tips hierboven belichten natuurlijk maar een klein deel van de mogelijkheden. Wil je meer tips? Dan kun je de andere artikelen op dit blog ook eens lezen. Maar voor het consuminderen is het juist belangrijk dat je zelf je creativiteit loslaat op het besparen. Dat je met een frisse blik naar je bestedingen kijkt en je bedenkt hoe dit anders kan. Succes!