Zakgeld gemiddeld per leeftijd

De meeste ouders geven hun kind zakgeld, zodat zij leren omgaan met geld. Maar misschien vraag je je wel eens af hoeveel zakgeld ‘normaal’ is, zeker als je kind moppert dat zijn vriendjes veel meer krijgen. Hoeveel zakgeld geven ouders hun kind gemiddeld?

Gemiddeld zakgeld per leeftijd

Het Nibud heeft onderzocht hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelden per week en per maand. Eventueel kleedgeld staat hier los van.

hoeveel-zakgeld

Gemiddelde zakgeld – Aandachtspunten

In de tabel hierboven staan de gemiddelden van het zakgeld per leeftijd. Maar als ouder hoef je je natuurlijk niet precies aan deze bedragen te houden. De hoogte van het zakgeld hangt bijvoorbeeld ook af van het bedrag dat je kunt opbrengen voor zakgeld. Ouders met een hoog inkomen kunnen nu eenmaal meer zakgeld geven dan ouders met een laag inkomen.

Daarnaast speelt ook het doel van het zakgeld en de verantwoordelijkheid van je kind mee. Wat moet je kind betalen van zijn zakgeld? En is hij in staat om geld opzij te houden voor bijvoorbeeld cadeautjes? Je kunt deze verantwoordelijkheid ook oefenen door steeds opdrachtjes te geven met het geld en je kind te belonen als het een spaardoel haalt. Juist met deze opdrachtjes en beloningen leer je je kind om bewust met zijn geld bezig te zijn.

Sparen voor je kind

Zakgeld geef je meestal contant, zeker als je kinderen nog jong zijn. Digitaal geld is dan nog heel abstract, terwijl contant geld veel duidelijker is. Als je een mooi spaarvarken aanschaft, leer je je kind ook zonder spaarrekening al sparen. Het leert om geld opzij te zetten voor doelen die nog wat verder weg liggen, maar het geld blijft wel tastbaar aanwezig.

Daarnaast openen veel ouders al wel een kinderrekening bij de bank. Hierop kun je zowel samen met je kind sparen voor bepaalde doelen, maar je kunt ook een spaarrekening openen waarop je zelf spaart voor je kind. Bijvoorbeeld om de studie later te betalen of om alvast geld opzij te zetten voor als je kind op zichzelf gaat wonen.

Tip! Spaar je zelf voor je kind, dan vraag je je misschien ook wel eens af hoeveel je ongeveer moet sparen. Op Spaarrente.nl vind je een handig artikel hierover: ‘Hoeveel sparen voor je kind‘.

Als je een spaarrekening voor je kind wilt openen, ontdek je al snel dat er veel verschillende varianten bestaan. Bepaalde spaarrekeningen bieden een hoge rente, maar je mag geen geld opnemen van deze rekening tot je kind 16 of 18 jaar is. Deze rekening is misschien geschikt als je zelf voor je kind wilt sparen. Maar er bestaan ook kinderrekeningen waar je kind wel zelf mee aan de slag kan. Met deze spaarrekening kun je je kind leren omgaan met sparen en je laat je kind kennis maken met digitaal geld.

Tip! Informeer je omgeving over de spaardoelen waar je met je kind mee bezig bent. Misschien willen opa en oma bij hun volgende bezoek wel een euro bijdragen aan het spaardoel. Zo leer je je kind ook omgaan met extraatjes.

Advertenties