Schadevrije jaren overdragen, hoe werkt dat?

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt, bepaalt de korting die je krijgt op je autoverzekering. In principe bouw je per persoon en per auto schadevrije jaren op, maar soms kun je je schadevrije jaren toch overdragen aan iemand anders of op een andere auto.

Schadevrije jaren overdragen naar nieuwe auto of verzekeraar

Als je een nieuwe auto koopt of overstapt naar een nieuwe verzekeraar, mag je je schadevrije jaren gewoon overdragen naar je nieuwe auto of verzekeraar. De nieuwe verzekeraar controleert dan hoeveel schadevrije jaren je hebt en neemt deze vervolgens over. Dit wil niet zeggen dat je dezelfde korting krijgt als je gewend bent, want elke verzekeraar hanteert een andere kortingstabel bij het aantal schadevrije jaren.

Schadevrije jaren overdragen naar tweede auto

Het overdragen van je schadevrije jaren naar een nieuwe auto is dus geen probleem. Maar als je een tweede auto koopt, mag je niet altijd je schadevrije jaren ook op deze auto vestigen. Meestal staat een verzekeraar wel toe dat je je schadevrije jaren vestigt op de nieuwe auto in plaats van op de oude auto. Zeker als de nieuwe auto duurder is dan de oude auto is dit verstandig, want dan leveren de schadevrije jaren een grotere korting op.

Controleer altijd even de voorwaarden van je verzekering als je je schadevrije jaren over wilt dragen op je tweede auto. Niet elke verzekeraar is hierin even soepel en meestal moet je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar verzekeren om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid.

Schadevrije jaren overdragen aan een ander

De meeste autoverzekeraars bieden de mogelijkheid om schadevrije jaren over te dragen aan je partner en bij een klein aantal verzekeraars mag je als ouder je schadevrije jaren overdragen aan je kind. Let er hierbij altijd goed op dat je nooit meer schadevrije jaren over kunt dragen dan het aantal jaren dat de ander een rijbewijs heeft. Zeven schadevrije jaren overdragen aan iemand die twee jaar zijn of haar rijbewijs heeft, mag dus niet.

Ook moet degene aan wie je de schadevrije jaren overdraagt al geregistreerd staan als een regelmatige bestuurder van de auto. Maar controleer altijd even goed bij je verzekeraar welke voorwaarden er precies gelden.

Keurt de verzekeraar het overdragen van schadevrije jaren goed, dan moet je een afstandsverklaring opstellen waarin je duidelijk aangeeft aan wie jij de schadevrije jaren overdraagt. Op de websites van de meeste verzekeraars kun je hiervoor een voorbeeld downloaden. Met deze afstandsverklaring maak je het overdragen definitief.

Schadevrije jaren overdragen bij scheiding

Tijdens een scheiding maak je onder meer afspraken over wie de gezamenlijke auto meeneemt. Degene die de auto krijgt, neemt automatisch ook de autoverzekering over en de schadevrije jaren. Spraak je af dat jij de auto niet meeneemt? Dan verlies je ook de schadevrije jaren en begin je met je nieuwe auto weer bij nul schadevrije jaren.

Schadevrije jaren overdragen bij overlijden

Als je een auto deelt met je partner en hij of zij overlijdt, kun je een verzoek indienen bij de verzekeraar voor het overnemen van de schadevrije jaren. Als je al geregistreerd staat als regelmatige bestuurder van de auto, vormt dit meestal geen probleem. Maar overleg goed met je verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Advertenties