Gemiddelde uitgaven student per maand

Als student krijg je met veel maandelijkse uitgaven te maken, zeker als je uitwonend bent. Niet alleen de studie zelf kost geld, ook de verzekeringen nemen een flinke hap uit je inkomen, net als de boodschappen, huur en avondjes stappen. Veel studenten weten niet hoeveel zij elke maand eigenlijk nodig hebben. Daarom lees je in dit artikel op welke uitgaven studenten kunnen rekenen.

Uitgaven student inwonend

Inwonende studenten betalen minder maandelijkse lasten dan uitwonende studenten, maar ook zij leven niet gratis. Gemiddeld geeft een thuiswonende student ruim 535 euro per maand uit. Volgens het Nibud heeft de gemiddelde thuiswonende student de volgende uitgaven per maand:

  • Studie: 1.984 euro per jaar, dus 165 euro per maand. Voor de bijkomende kosten voor de studie geven studenten gemiddeld 57 euro per maand uit.
  • Zorgverzekering: 97 euro.
  • Vervoer: 55 euro.
  • Telefonie: 26 euro.
  • Kleding en schoenen: 47 euro.
  • Ontspanning: 144 euro.

Uitgaven studenten uitwonend

Studenten die op kamers wonen, krijgen natuurlijk ook met bovenstaande kosten te maken. Daarbovenop komen nog de kosten van het op jezelf wonen:

  • Huur: 300 tot 400 euro.
  • Gas, water en elektriciteit: deze kosten zitten vaak al in je huurprijs verwerkt en anders hangt het af van het aantal huisgenoten hoeveel je betaalt. Reken ongeveer op 20 tot 50 euro.
  • Boodschappen: 161 euro.
  • Inboedelverzekering: 4 euro.

Op kamers wonen kost je dus ongeveer 500 tot 600 euro meer dan thuis wonen. Gemiddeld kom je uit op maandelijkse uitgaven van ongeveer 1.300 euro.

Naast deze kosten moet je als uitwonende student ook rekenen op een aantal eenmalige uitgaven. Zo betaal je meestal een borg ter hoogte van een maand huur voor je kamer en soms administratiekosten, sleutelkosten of contractkosten. Ook kost het inrichten van je kamer natuurlijk geld.

Inkomen van een student

Al deze kosten moet je natuurlijk ergens van betalen. Een belangrijke inkomstenbron van studenten is natuurlijk studiefinanciering. Daarnaast gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) er vanuit dat je ouders elke maand bijdragen aan je studie, afhankelijk van het inkomen van je ouders. Bovendien werken de meeste studenten of krijgen zij een stagevergoeding.

Kom je met de genoemde bedragen niet rond, dan kun je als student bijlenen bij DUO. Maar wees kritisch op het bedrag dat je leent. Hoewel je relatief weinig rente betaalt, kost ook deze lening uiteindelijk veel geld.

Tip! Een overzicht maken van je uitgaven en inkomsten schept vaak duidelijkheid in je financiën. Op de website Spaarrente.nl  vind je een voorbeeldje van een financieel overzicht voor studenten.