Geldprobleem voorkomen en oplossen

geldprobleemHet begint met een kleine lening of niet betaalde rekening. Dan zit het financieel even tegen en komt er nog een lening of betalingsachterstand bij. Uiteindelijk stapelen de problemen zich op en kun je niet meer ontkennen dat je een geldprobleem hebt. Het komt helaas regelmatig voor dat mensen er financieel even niet uitkomen. Maar hoe pak je een geldprobleem aan?

Geldprobleem aanpakken

Je geldprobleem aanpakken begint met het scheppen van duidelijkheid. Maak een overzicht van de schulden die je hebt en de minimale aflossing per maand. Ook maak je een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Als je namelijk weet hoeveel je elke maand binnenkrijgt en weet hoeveel je vaste lasten elke maand bedragen, weet je hoeveel je elke maand te besteden hebt. Alleen al dit inzicht helpt vaak om de uitgaven te beperken.

Bovendien kun je op deze manier bekijken of je ruimte hebt om extra af te lossen op een schuld. Hier bestaat een handig systeem voor als je meerdere schulden hebt. Je begint dan met het sneller aflossen van kleine schulden. Als deze is afgelost, heb je een extra bedrag beschikbaar om extra af te lossen op de volgende schuld. Op deze manier los je steeds sneller af op je schulden.

Een andere manier om schulden af te lossen is het samenvoegen van meerdere schulden in één lening. Deze sluit je af bij de bank en met de lening los je alle schulden af. Het aflossen van een lening is veel gemakkelijker dan het aflossen van meerdere leningen en bovendien betaal je vaak een lagere rente voor een grotere lening dan voor meerdere kleine leningen. Let er wel goed op dat je soms een boete moet betalen als je een lening vervroegd aflost.

Geldprobleem aanpakken door te besparen

Een ander voordeel van een overzicht van je uitgaven en inkomsten, is dat je ziet waar je geld precies naartoe gaat. Je kunt dan eens kijken waarop je kunt besparen. Neem bijvoorbeeld je verzekeringen eens onder de loep, kijk of je kunt besparen op de boodschappen, zuiniger met energie of de auto om kunt gaan en of je dure abonnementen hebt die het geld eigenlijk niet waard zijn. Hoe meer je bespaart, hoe meer je te besteden hebt!

Geldprobleem aanpakken als het zelf niet lukt

Lukt het je zelf niet om je geldprobleem aan te pakken, dan helpt het maatschappelijk werk je graag. Een maatschappelijk medewerker kijkt mee met je schulden en adviseert je over hoe je de problemen aan kunt pakken. Ook kan hij of zij bemiddelen tussen jou en je schuldeisers en bijvoorbeeld een betere betalingsregeling afspreken.

Maar je pakt ook de oorzaak van het geldprobleem als dit nodig is. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om geld opzij te zetten, om overzicht te houden of geef je te gemakkelijk geldt uit? Je bekijkt dan samen hoe je dit in de toekomst kan voorkomen.

Mocht het echt niet mogelijk zijn om de problemen op deze manier op te lossen, dan kan een maatschappelijk werker een schuldsaneringstraject voor je regelen.

Geldprobleem voorkomen

De belangrijkste manier om geldproblemen te voorkomen, is het bijhouden van een overzichtelijke administratie. Zo weet je altijd hoeveel financiële ruimte je hebt en dit helpt om voorzichtiger met je uitgaven om te gaan. Ook adviseren schuldhulpverleners vaak om voor al je vaste lasten een automatische incasso in te stellen. Je geeft jezelf op deze manier niet de ruimte om te laat te betalen, waardoor je aanmaningen en boetes voorkomt.

Ook het aanleggen van een financiële buffer helpt met het voorkomen van geldproblemen. Vanuit deze buffer betaal je onvoorziene kosten, bijvoorbeeld als er iets stuk gaat of als je een onverwachte rekening krijgt. Het Nibud raadt een minimale buffer van 4.000 euro aan. Probeer dus elke maand geld opzij te leggen meteen nadat je loon binnenkomt om je buffer op te bouwen.

Uit onderzoek is ten slotte gebleken dat mensen met een spaarrekening minder snel schulden maken. Open dus een goede spaarrekening met een zo hoog mogelijke rente om te sparen voor een buffer. Spaar je daarnaast ook voor bijvoorbeeld een vakantie, dan is het slim hier een aparte spaarrekening voor te openen. Zo geef je nooit per ongeluk het geld van je buffer uit aan andere zaken.

Advertenties