Bagage verloren, krijg ik een vergoeding?

Het zal je maar gebeuren: na je vliegreis sta je aan de bagageband en je koffer komt maar niet voorbij. Als de band uiteindelijk leeg is, moet je tot je ergernis en schrik concluderen dat je koffer verloren is geraakt. Wat nu?

Verloren bagage melden

Als je bagage niet aankomt, kun je een Property Irregularity Report (PIR-formulier) invullen. Hiermee meld je de verloren bagage en dien je meteen een klacht in. Als er in de koffer ook spullen van bijvoorbeeld je partner zitten, moet hij of zij ook een PIR-formulier invullen. Als de luchtvaartmaatschappij al weet dat er bagage is achtergebleven, hoef je niet altijd een formulier in te vullen. Het best kun je hier dan even naar informeren bij de balie.

Na het invullen gaat de luchtvaartmaatschappij op zoek naar je bagage. Als je je vakantieadres doorgeeft, kan de luchtvaartmaatschappij je op de hoogte houden en eventueel je bagage op het adres afleveren.

Let op: Zorg dat je een bagagesticker op je vliegticket hebt, want hiermee bewijs je dat je daadwerkelijk de bagage hebt ingecheckt.
Vergoeding bagage verloren vanuit reisverzekering

Het best kun je proberen de verloren bagage te claimen bij je reisverzekering. Elke reisverzekering biedt namelijk een vergoeding voor vermissing of diefstal van je bagage of bij beschadiging van de bagage. Deze vergoeding is vaak ruimer dan de vergoeding vanuit de luchtvaartmaatschappij, maar het hangt van je reisverzekering af welke vergoeding je maximaal krijgt. Dit kan 1.000 euro zijn, maar ook 5.000. Bovendien vergoedt de reisverzekering alleen als de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk gesteld kan worden.

Vergelijk je reisverzekering dus goed op de vergoeding voor bagage, zeker als je van plan bent dure spullen mee te nemen op vakantie. Op vergelijkingssites kun je gemakkelijk zelf een goedkope reisverzekering samenstellen waarbij je zelf aangeeft welke wensen je hebt. Bijvoorbeeld de minimale vergoeding voor bagage. Ook kun je voor een hogere premie contant geld verzekeren.

Als je bagage dan verloren raakt, claim je de schade door een kopie van het PIR-formulier op te sturen en een zo compleet mogelijke uitleg van wat er is gebeurd en welke bagage je mist. Zeker als er dure spullen in de bagage zaten, zoals een fototoestel of videocamera, is het slim om bonnetjes toe te voegen om de waarde van je bagage duidelijk te maken.

Let op: Vaak heb je een eigen risico van 50 tot 100 euro als je verloren bagage claimt. Bovendien kijkt de verzekeraar vaak niet naar de nieuwwaarde van je spullen, maar naar de dagwaarde.

Verloren bagage vergoeding door luchtvaartmaatschappij

Als je reisverzekering de verloren bagage niet vergoedt, kun je de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Vaak vergoeden zij niet alle schade, maar toch is een beperkte vergoeding natuurlijk beter dan geen vergoeding. Ook als je bagage bijvoorbeeld vertraagd is, kun je deze schade claimen bij de luchtvaartmaatschappij.

Om de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk te stellen, stuur je een kopie van het PIR-formulier op met een duidelijke uitleg van de schade. Voeg zo mogelijk bonnetjes en foto’s toe van de bagage. Mocht je er niet uitkomen met de luchtvaartmaatschappij, dan kun je eventueel naar de Geschillencommissie stappen.

Advertenties