Eigen risico verhogen of niet?

Een verzekering gaat vaak gepaard met een eigen risico. Dat wil zeggen dat je het eerste deel van de kosten zelf betaalt als je iets declareert bij de verzekeraar. Het verplicht eigen risico kun je bij veel verzekeraars verhogen met een vrijwillig eigen risico. Is het slim om je eigen risico te verhogen?

Vrijwillig eigen risico verhogen voor de premie

Het verhogen van je eigen risico levert een besparing op de premie op. Je betaalt dus minder voor je verzekering. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe lager de premie die je elke maand betaalt. Op de website van je verzekeraar zie je hoeveel je bespaart op de premie als je je eigen risico verhoogt. Dat hangt namelijk af van het soort verzekering waar het om gaat, maar ook van de verzekeraar zelf. De ene verzekeraar geeft meer korting dan de ander namelijk.

Verhogen eigen risico, is dat slim?

Een lagere premie klinkt natuurlijk goed, maar is het ook verstandig om je eigen risico te verhogen? Natuurlijk moet je het extra risico wel op kunnen vangen als er toch iets gebeurt. Als je je eigen risico verhoogt omdat je de premie nauwelijks kunt betalen, is dat natuurlijk minder verstandig. Maar als je een buffer hebt en je kunt het risico opvangen, dan is dit zeker het overwegen waard.

Ook kun je eens kijken naar het werkelijke risico dat je loopt. Hoe vaak maak je ongeveer schade of zorgkosten? Hoe vaak gebruik je daadwerkelijk zorg uit je zorgverzekering? Veel consumenten maken zelden aanspraak op een verzekering, maar verhogen het eigen risico niet uit angst voor ‘het geval dat’. Als dit voor jou geldt, maak dan eens een duidelijke berekening van de voor- en nadelen van het verhogen van je eigen risico.

Je kijkt dan wat je bespaart op jaarbasis en naar het extra risico dat je neemt. Als je dit met elkaar verrekent, kom je al op een veel lager bedrag uit dan als je puur naar je eigen risico kijkt. Dan maak je een inschatting van de kans dat je dit eigen risico aan moet spreken. Bij een lage kans, heb je dus ruim de tijd om deze kosten alvast te compenseren met de besparing die het eigen risico oplevert.

Verhogen eigen risico zorgverzekering

De vraag of het verhogen van je eigen risico slim is, speelt vooral op bij de zorgverzekering. Gemiddeld bespaar je 250 euro als je kiest voor een maximaal eigen risico van 500 euro. Na 2 jaar heb je het eigen risico er dus al weer bijna uit. Als je dus weinig zorgkosten maakt, is de kans groot dat je daadwerkelijk geld bespaart met dit eigen risico. Zeker als je weet dat de vergoedingen uit de aanvullende verzekeringen, de huisarts, kraam zorg en zorg voor je kinderen niet onder het eigen risico valt.
Maar je moet natuurlijk wel de kosten op kunnen vangen als er onverwachts toch iets gebeurt waardoor je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet. Je betaalt dan niet alleen je vrijwillig eigen risico van 500 euro, maar ook je verplicht eigen risico van 360 euro.

Eigen risico verhogen of niet?

Bereken dus voor jezelf hoeveel je bespaart als je je eigen risico verhoogt en welk risico je werkelijk loopt. Als je ervoor kiest om je eigen risico te verhogen, is het verstandig om wel een buffer aan te leggen om de kosten te betalen als je toch je eigen risico aan moet spreken. Zet bijvoorbeeld je besparing op een spaarrekening. Zo houd je niet alleen geld achter de hand, je ziet ook goed hoeveel je bespaart. En als je meer spaart dan je totale eigen risico, kun je dit extra bedrag aan iets leuks besteden. Óf je kiest er voor om je premie direct een jaar vooruit te betalen, want ook zo bespaar je weer op je premie.

Tip! Direct weten hoeveel je bespaart door je eigen risico te verhogen? Op websites als Geld.nl vergelijk je eenvoudig alle zorgverzekeringen op basis van het door jou gewenste eigen risico. Zo zie je meteen hoeveel je bespaart.

Advertenties