Geldigheid schadevrije jaren auto

klacht onlineSluit je een nieuwe autoverzekering af, dan moet je opgeven hoeveel schadevrije jaren je hebt. Mede op basis van je schadevrije jaren bepaalt de verzekeraar je premie. Hoe werken deze schadevrije jaren precies en hoe lang blijven deze geldig als je een tijdje geen auto bezit?

Hoe werken schadevrije jaren?

Elk jaar dat je geen schade claimt bij je autoverzekeraar, bouw je een schadevrije jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting die je krijgt op de premie. Het systeem van schadevrije jaren is ontwikkeld om verzekerden te stimuleren om zelf kleine schades te betalen. Het vergoeden van deze kleine schades zou de verzekeraar anders veel geld kosten, waardoor de premie omhoog zou moeten.

Om je korting te bepalen, werken verzekeraars met een zogenoemde bonus-malus ladder. Dit is een tabel waarin je schadevrije jaren staan aangeven met de korting die hierop van toepassing is. Ook staat in deze tabel aangegeven hoeveel jaren je terugvalt als je schade claimt. Je kunt zelfs op negatieve schadevrije jaren uitkomen. Sinds 2016 val je bij een schade altijd 5 schadevrije jaren terug. Je kunt hierbij minimaal op -5 schadevrije jaren uitkomen.

Tip! Wil je weten welke autoverzekering het goedkoopst is bij jouw aantal schadevrije jaren? Maak dan eenvoudig een vergelijking en sluit direct online af, bijvoorbeeld op Geld.nl.

Hoe lang blijven schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren blijven maar een jaar geldig als je een tijdje geen auto en autoverzekering hebt. Sluit je binnen een jaar weer een nieuwe autoverzekering af, dan blijven je schadevrije jaren gewoon geldig.

Houd deze termijn dus goed in de gaten als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Het zou natuurlijk zonde zijn om je net te laat te verzekeren, waardoor je schadevrije jaren vervallen. Helaas is het vaak niet mogelijk om alvast een verzekering af te sluiten als je nog geen kenteken hebt.

Hoe lang blijven negatieve schadevrije jaren geldig?

Negatieve schadevrije jaren vervallen niet na een jaar. Als je dus een aantal schades claimt waardoor je negatieve schadevrije jaren hebt, blijven deze bestaan. Hierbij maakt het niet uit wanneer je weer een nieuwe autoverzekering afsluit. Een extra probleem waar je in dit geval mee te maken krijgt, is dat je vaak geen nieuwe autoverzekering af kunt sluiten als je negatieve schadevrije jaren hebt. Een klein aantal verzekeraars accepteer je wel met negatieve schadevrije jaren, maar je betaalt dan hogere premie.

Geldigheid schadevrije jaren verlengen met opschorting

Er bestaat een manier om je schadevrije jaren langer mee te nemen dan een jaar. Je kiest er dan voor om je autoverzekering op te schorten in plaats van deze op te zeggen. Dat wil zeggen dat je de autoverzekering door laat lopen, maar dat deze tijdelijk stopgezet wordt. Op het moment dat je weer een auto koopt en een autoverzekering nodig hebt, laat je de autoverzekering weer in werking treden. Je schadevrije jaren blijven met deze methode drie jaar geldig.

Als je dus niet zeker weet of je binnen een jaar een nieuwe autoverzekering af kunt sluiten, is het verstandig om voor deze mogelijkheid te kiezen.

Advertenties