Wat is studiefinanciering precies?

Om als student in je onderhoud te kunnen voorzien, mag je studiefinanciering, kortweg stufi, aanvragen. Voorheen vroeg je deze aan bij de IB-groep, maar tegenwoordig doe je dit bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hoe werkt studiefinanciering precies?

Wat is de studiefinanciering?

Studiefinanciering is een tegemoetkoming voor studenten waarmee zij tijdens de studie in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Studeren kost namelijk tijd en geld, zodat je niet voldoende kunt werken om zelf alle kosten te betalen voor de studie en je eigen onderhoud. Een deel van je inkomsten krijg je dus van de overheid, maar daarnaast verwacht de overheid dat je zelf een deel van de kosten betaalt en dat je ouders bijdragen.

Wat is een studiefinanciering en wat krijg je?

Elke student tussen de 18 en 30 jaar die een MBO-, HBO- of WO-opleiding volgt, heeft 4 jaar recht op een basisbeurs of zolang als de MBO-opleiding duurt. In eerste instantie is dit een prestatiebeurs, maar als je je diploma binnen 10 jaar haalt, wordt deze beurs omgezet in een gift. Je hoeft deze dus niet terug te betalen. En als je ouders niet voldoende verdienen om bij te dragen aan je kosten, kun je een aanvullende beurs aanvragen.

Daarnaast ontvang je een OV-kaart waarmee je gratis of met korting gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Ten slotte mag je een studielening aanvragen bij DUO en als HBO- of WO-student mag je een collegegeldkrediet aanvragen om je collegegeld te financieren. Deze studielening mag je nog drie jaar door laten lopen nadat je recht op studiefinanciering is vervallen en je mag nog 1 jaar gebruik maken van de OV-kaart.

In de onderstaande tabel zie je welke bedragen er gelden van 31 augustus 2013 t/m 31 december 2013:

wat-is-studiefinanciering

 

 

 

 

Benieuwd waar jij recht op hebt? Op de website van DUO kun je eenvoudig zelf je studiefinanciering berekenen.

Studiefinanciering informatie nieuwe regels

De komende periode verandert er het een en ander aan de studiefinanciering. De plannen liggen nog ter goedkeuring bij het parlement, maar de kans dat de plannen doorgaan is groot.

Wie in 2014 of 2015 begint met studeren, krijgt waarschijnlijk met de volgende aangepaste regels te maken:

 • De basisbeurs voor een masterstudie vervalt. Het bedrag van de basisbeurs kun je wel lenen. De aanvullende beurs blijft wel bestaan voor de masterstudies.
 • De toekenning van de aanvullende beurs wordt strenger. Zo vervalt dit recht voor studenten met ouders die niets bij willen dragen en het aantal kinderen en de studieschuld van de ouders zelf tellen niet meer mee.
 • Voor een aantal studies met een bijzonder maatschappelijk belang en een lange studieduur wordt een deel van de studieschuld kwijtgescholden.
 • De terugbetaaltermijn van de studieschuld wordt verlengd van 15 naar 20 jaar.

Info studiefinanciering en geld overhouden

Rondkomen als student is niet altijd even gemakkelijk: de studiefinanciering is geen vetpot en je verdient ook geen bakken met geld met je bijbaantje. Hoe kom je als student slim rond?

 • Wees kritisch voordat je geld leent! Je betaalt gewoon rente over de lening en vanwege de lange looptijd kost dit je uiteindelijk heel veel geld.
 • Informeer bij je onderwijsinstelling eens naar de mogelijkheden om bijvoorbeeld te helpen op informatiedagen. Dit levert een mooi zakcentje op.
 • Veel hogescholen en universiteiten bieden kortingen op bijvoorbeeld laptops.
 • Gebruik je studentenkaart om kortingen te regelen bij winkels, musea, sportscholen en nog veel meer.
 • Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Inzicht in je bestedingspatroon helpt vaak al met het besparen op je ongemerkte uitgaven.
 • Onderzoek regelmatig of andere baantjes meer loon opleveren dan je huidige baan.
 • Zoek een stagebedrijf uit dat een goede stagevergoeding biedt.
 • Zet je kennis en kunde van je studie in om bijvoorbeeld kinderen bijles te geven of klussen voor mensen te doen. Je verdient zo niet alleen geld, je siert je cv op en je doet extra ervaring op.
 • Neem de tijd voor je belastingaangifte. Soms mag je bijvoorbeeld de kosten van je studie van je inkomen aftrekken. Ook is het slim om toeslagen aan te vragen.
 • Bepaalde kosten mag je laten kwijtschelden als je een laag inkomen hebt. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentelijke lasten.
Advertenties