Hoe kun je besparen op elektriciteit?

Een vaste kostenpost elke maand is natuurlijk de energierekening. En met een beetje pech ploft er in de dure decembermaand nog een jaarafrekening op de mat met het verzoek nog een extra bedrag te betalen, omdat je meer hebt verbruikt dan ingeschat. Terwijl je eigenlijk hoopt dat je juist iets terugkrijgt. Daarom vind je in dit artikel tips om op elektriciteit te besparen.

Benieuwd hoeveel een gemiddeld gezin kwijt is aan energiekosten? Lees dan het artikel ‘Gemiddelde energiekosten gezin‘ op Spaarrente.nl.

Tip! Op elektriciteit besparen doe je niet alleen door te zorgen dat je minder verbruikt, maar ook door te kiezen voor de goedkoopste leverancier. Online kun je de tarieven vergelijken, zodat je gemakkelijk de goedkoopste kunt kiezen. Trap niet in mooie welkomstcadeautjes, want doorgaans betaal je deze in feite zelf in je hoge energierekening.

Besparing van energie zonder extra kosten

De gemakkelijkste manier om energie te besparen, is door elke dag bewuster met je verbruik om te gaan. De gemakkelijkste tips zijn natuurlijk de stekkers uit de stopcontacten halen, apparaten niet op stand-by te laten staan en lampen uit te doen als je de kamer verlaat. Hier vind je nog een aantal handige tips die je niets kosten:

  • Was op een koude temperatuur en gebruik de droger alleen als deze echt nodig is en vol zit. Maar let er wel goed op dat je af en toe een was met handdoeken op een zo hoog mogelijke temperatuur wast met een scheutje azijn om te voorkomen dat je wasmachine verkalkt.
  • Zorg dat je de verwarming een uur voordat je gaat slapen lager zet en niet aan laat staan als je niet thuis bent.
  • Als je gaat koken kies je een pan waar het eten precies in past. Kook het water voor groenten eerst in de waterkoker of gebruik een snelkookpan, want dan verbruik je minder energie.
  • Plaats de koelkast minimaal 10 cm van de muur af en niet in de buurt van een verwarming en ontdooi etenswaren in de koelkast. Met deze tips verbruikt de koelkast minder energie om te koelen.
  • Ventileer elke kamer goed. Hierdoor breng je de luchtvochtigheid omlaag, waardoor het verwarmen van de kamers minder energie kost.

Hoe elektriciteit besparen met nieuwe producten?

Met de bovenstaande tips kun je meteen aan de slag. Maar je kunt meer doen om te besparen op energie door bewuste keuzes te maken als je bepaalde apparaten vervangt. Is bijvoorbeeld je wasmachine, koelkast, fornuis of droger aan vervanging toe, kies dan voor een nieuwe met een zo groen mogelijk energielabel. Bij sommige producten kun je zelfs kiezen voor A+++, wat inhoudt dat het apparaat zeer energiezuinig is.

Daarnaast bespaar je op je verlichting door je gloeilampen te vervangen door energiezuinigere lampen. Het zuinigst is de LED-lamp, maar vaak kost deze zo veel in de aanschaf dat je uiteindelijk toch goedkoper uit bent met een spaarlamp. Maar de kans is groot dat de LED-lamp het over een paar jaar toch wint van de spaarlamp, omdat de prijs nog zal dalen.

Meeste energie besparen met grote aanpassingen

De bovenstaande tips helpen je om jaarlijks flink te besparen, maar de grote maatregelen leveren toch vaak de grootste besparing op. Helaas moet je er ook het meeste geld in investeren, dus het duurt even voor je besparing terugverdient. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen:

  • Isoleer het dak, de muren, en de begane grond. Alles bij elkaar kost dit veel geld, maar het levert ook de grootste besparing op. Volgens MilieuCentraal kosten deze vormen van isoleren samen ruim 8.000 euro en per jaar bespaar je gemiddeld ruim 1.400 euro.
  • Zonnepanelen kosten ongeveer 3.000 euro en leveren een besparing op van 290 euro per jaar.
  • Een goede combiketel met hoog rendement kost ruim 2.000 euro en je bespaart jaarlijks 210 euro.
  • Enkel glas vervangen door HR++ glas levert een besparing op van ongeveer 280 euro per jaar, maar kost ruim 3.000 euro in de aanschaf.

De meeste van deze maatregelen verdienen zich na ongeveer 8 tot 11 jaar terug, maar het isoleren van de spouwmuren verdient zich al na een jaar 4 terug.

Ten slotte kun je nog denken aan radiatorfolie, het dichten van kieren, tochtstrips plaatsen, de radiatoren luchten en goed af laten stellen en een warmtepomp.

Tip! Er bestaan verschillende subsidies en maatregelen die energiebesparende maatregelen moeten stimuleren, bijvoorbeeld vanuit sommigen gemeentes. En vanaf 2014 bestaat er een goedkope lening speciaal voor deze maatregelen. Maar het is natuurlijk nog veel goedkoper als je zelf spaart voor de maatregelen, want in plaats van kredietrente te betalen, ontvang je dan juist spaarrente. 

Advertenties