Financiële buffer berekenen

Soms zit het even tegen. Je koelkast koelt niet meer, je wasmachine vertoont kuren, je auto heeft groot onderhoud nodig, je krijgt met lekkage te maken of je bank zakt door. Deze tegenslagen brengen flinke kosten met zich mee, die je het liefst op korte termijn moet kunnen betalen. Precies voor dit soort situaties is het verstandig om een financiële buffer aan te leggen. Hoeveel buffer heb je nodig?

Financiële buffer, wat is dat?

Een financiële buffer is een bedrag dat je achter de hand houdt voor onvoorziene kosten. Mocht je koelkast er dan mee ophouden, dan biedt de buffer je de zekerheid dat je een nieuwe kunt kopen zonder dat dit tot financiële problemen leidt of dat je hier een lening voor af moet sluiten.

Voor een buffer spaar je het best op een aparte spaarrekening, zodat je het geld niet per ongeluk aan andere doeleinden uitgeeft. Bovendien helpt deze aparte spaarrekening met het in de gaten houden van je buffer. Je ziet snel wanneer het saldo van je buffer onder je streefbedrag daalt en wanneer je de financiële buffer dus aan moet vullen.

Voor je financiële buffer kun je het best een vrij opneembare spaarrekening openen, zodat je op elk moment geld kan opnemen of bijstorten. En natuurlijk wil je graag de spaarrekening met de hoogste spaarrente, want elk extraatje in de vorm van rente hoef je niet zelf te sparen! Op websites zoals Spaarrente.nl kun je eenvoudig elke spaarrekening vergelijken om de beste spaarrekening uit te zoeken.

Financiële buffer berekenen

Maar hoeveel financiële buffer heb je eigenlijk nodig? Dat hangt natuurlijk af van je situatie. Alleenstaanden en kinderloze stellen hoeven minder buffer aan te leggen dan stellen met kinderen. Ook een koophuis en een auto vragen om een hogere financiële buffer. Het Nibud heeft richtlijnen opgesteld voor een minimale financiële buffer. Deze vind je in de onderstaande tabel:

buffer

Deze bedragen zijn gebaseerd op minimumbedragen. Als het mogelijk is, kun je dus het best nog net iets meer sparen voor je buffer. Wil je precies berekenen welke buffer in jouw situatie aanraadt? Dan kun je de bufferberekenaar van het Nibud gebruiken. Hierin vul je in wat je gezinssituatie is en wat je inkomen is, waarna je precies ziet hoeveel buffer jij nodig hebt.

Financiële buffer sparen

Lang niet alle huishoudens beschikken over voldoende buffer volgens deze richtlijnen. Ongeveer 40 procent van de huishoudens spaart namelijk niet of niet genoeg om deze buffer bij elkaar te krijgen. Als dit ook voor jou geldt, is het verstandig om toch een plan te maken hoe je de financiële buffer bij elkaar spaart. Natuurlijk lukt dit niet van de ene op de andere dag, dus wees vooral realistisch in het stellen van je doel.

Eerst maak je een overzicht van je uitgaven en inkomsten. Hoeveel houd je over om te sparen? En kun je eventueel op een aantal kostenposten besparen, zoals je verzekeringen en boodschappen? Neem dan zeker ook even de andere artikelen op dit blog door, dan vind je veel tips om te besparen.

Na het bepalen van je spaarbedrag begin je met sparen. Zelfs als je maandelijks maar een klein bedrag kunt sparen, is het belangrijk dat je dit blijft doen. Stel bijvoorbeeld automatisch sparen in op je spaarrekening, zodat de bank elke maand automatisch geld overschrijft van je betaalrekening naar je spaarrekening. Of kies een vast moment in de maand om geld over te maken.

Sparen voor je financiële buffer vergt soms wat discipline, zeker omdat je je wel leukere spaardoelen voor kunt stellen. Maar als je eenmaal een bedrag achter de hand hebt, geeft dit een gerust gevoel en verklein je de kans op financiële zorgen enorm!