Zuinig leven tips

Zuiniger leven betekent dat je een aantal kostenposten moet schrappen of beperken, of dat je een goedkoper alternatief moet vinden. Dat klinkt alsof je veel in moet leveren en uiteindelijk is dat ook wel een beetje zo. Maar als je eenmaal bezig bent, ontdek je al snel zo veel manieren om te bezuinigen dat veel mensen er zelfs een sport in gaan zien. Om je een eindje op weg te helpen, vind je hier handige tips om zuinig te leven.

Hoe zuinig leven – Overzicht

Zuiniger leven begint bij het bepalen van hoeveel je eigenlijk te besteden hebt. Dat doe je door een overzicht te maken van je uitgaven en inkomsten en deze naast elkaar te leggen. Hoeveel houd je elke maand over of hoeveel kom je maandelijks tekort? Op basis van deze uitkomst stel je je doel op: hoeveel wil je minder uit gaan geven? Dit hoeft misschien geen keiharde eis te zijn, maar je maakt het jezelf gemakkelijker als je een concreet doel hebt.

Tip! Hulp bij deze stap? In het artikel ‘Budgettering’ lees je alles over het maken van een realistische budgettering.

Zuinige tips voor vaste lasten

Waarschijnlijk verdwijnt het grootste deel van je inkomen naar de vaste lasten: huur of hypotheek, gas, water, elektriciteit, telefonie en andere aansluitingen en verzekeringen. Deze kosten kun je vaak niet schrappen, maar je kunt er honderden euro’s op besparen. Hierbij een aantal tips:

  • Kies voor goedkopere aanbieders van diensten en aansluitingen. Op vergelijkingssites vind je bijna altijd goedkopere autoverzekeringen, inboedelverzekeringen, zorgverzekeringen, elektriciteitsleveranciers en providers. Laat de slimme verkopers aan de deur en gratis iPads dus links liggen en vergelijk zelf waar je het goedkoopst uit bent.
  • Je kunt natuurlijk niet zomaar je huis verruilen voor een goedkopere woning. Maar wist je dat je eventueel je hypotheek zonder boete over kunt sluiten naar een goedkopere hypotheekverstrekker aan het eind van een rentevaste periode?
  • Ga bewust om met het gebruik van diensten. Denk bijvoorbeeld aan skypen in plaats van bellen, de planten water geven met regenwater en een tv-abonnement zonder HD en 700 extra kanalen.
  • Sport je bij een luxe all-in sportschool, overweeg dan eens om voor een goedkopere sportschool te kiezen. Deze bieden tegenwoordig ook uitgebreide faciliteiten aan, zoals leuke groepslessen en een uitgebreid aanbod aan apparaten.

Zuinig leven tips – Dagelijkse boodschappen

Ook de boodschappen slurpen een groot deel van je inkomsten op. En het kan zuiniger. Ga bijvoorbeeld minder vaak boodschappen doen. Ook is het slim om je niet te vaak te laten verleiden door aanbiedingen. Waarschijnlijk ken je het wel dat je thuiskomt met potjes kruiden of sauzen die uit het assortiment gaan, maar die vervolgens staan te verstoffen achterin een keukenkast. Of dat je toch met het A-merk thuiskomt omdat dit in de aanbieding is, terwijl het B-merk eigenlijk nog steeds goedkoper is. Of dat je met te veel chips, koekjes en gebak zit op je verjaardag, omdat er zo veel in de aanbieding was.

Ook kun je eens zoeken naar alternatieven voor producten die je vaak koopt. Een zak zoute sticks kost bijvoorbeeld veel minder dan een zak chips, pakjes appelsap voor de kinderen kun je vervangen door een beker met appelsap en die veel te grote verse bloemkool kun je vervangen door een zak bloemkoolroosjes uit de vriezer die je per portie ontdooit. Deze voorbeelden geven je een idee van de mogelijkheden. Hoe creatiever je ermee omgaat, hoe zuiniger je leeft! Het kan zo simpel zijn als het platdrukken van elke rol wc-papier, zodat deze moeilijker rolt en niemand meer te veel wc-papier gebruikt…

Zuinig leven tips – Sparen en schulden

Een belangrijk onderdeel van zuinig leven is sparen. Met een goede financiële buffer zorg je dat je altijd wat geld achter de hand hebt als je voor onverwachte kosten komt te staan. Geld lenen, bijvoorbeeld in de vorm van roodstand op de betaalrekening, kost namelijk veel geld. Met voldoende spaargeld is dit niet meer nodig. Volgens het Nibud heeft elk gezin minimaal 4.000 tot 5.000 euro aan buffer nodig.

Tip! Een buffer geeft niet alleen financiële zekerheid, je krijgt jaarlijks een extraatje in de vorm van rente. Met een rente van 1,7 procent en een buffer van 5.000 euro krijg je jaarlijks al 85 euro! De rente bij kleinere banken ligt vaak flink hoger dan bij de grote banken. Wil jij ook tegen een hoge rente sparen , dan vergelijk je hier de rente.

Heb je al een roodstand of schulden? Probeer deze dan zo snel mogelijk af te lossen. Je betaalt namelijk voor roodstand al snel een rentepercentage van 12 tot 15 procent per jaar en voor een lening 5 tot 9 procent. Stel dat de schuld 10.000 euro bedraagt, dan kost dit jaarlijks dus 500 tot 900 euro en een roodstand van 500 euro kost 60 tot 75 euro per jaar. In het artikel ‘Geldprobleem’ vind je handige tips om schulden af te lossen.