Bezuinigen huishouden: Slimme tips

besparen huishouden

Goed bezuinigen in het huishouden vraagt om een structurele verandering in je bestedingspatroon. En eerlijk is eerlijk: alle begin is moeilijk en dat geldt ook voor bezuinigen in je huishouden. Maar als je eenmaal ziet met welke gemakkelijke aanpassingen je al geld overhoudt voor andere dingen, wordt het bezuinigen al snel minder vervelend. Het is op dit moment zelfs hip om op creatieve manieren te bezuinigen in je huishouden!

Bezuinigingstips huishouden

Als je denkt aan bezuinigen in het huishouden denk je al snel aan de boodschappen. Waarschijnlijk doe je al je best om zo goedkoop mogelijk de boodschappen te doen: je neemt de folders door en kiest voor producten die in de aanbieding zijn, je weet dat eigen merken goedkoper zijn dan A-merken en dat je bij de ene supermarkt meer kwijt bent dan bij de ander. Toch valt er nog veel te winnen:

  • Wees kritisch op voordeelverpakkingen en aanbiedingen. Als je zeker weet dat je deze producten opmaakt, scheelt het geld. Maar als je een deel weg moet gooien, levert het eigenlijk geen besparing op.
  • Toch te veel verse producten gekocht? Overgebleven groenten kun je soms invriezen en je kunt ze verwerken in een soepje of pasta. Van fruit maak je een smoothie of je maakt er fruitijsjes van.
  • Als je te veel hebt gekookt, kun je dit gewoon invriezen. Zeker rijst blijft vaak over, maar bijvoorbeeld ook pastasaus. Verzamel in een bakje in de vriezer de restjes van meerdere keren en na een tijdje heb je weer genoeg voor een maaltijd! Je kunt overgebleven voeding ook verwerken in een lunch.
  • Schoonmaakmiddelen, wc-papier en verzorgingsproducten hoef je eigenlijk nooit buiten de aanbieding te halen als je vooruit plant.

Tip! Een extra tip om te bezuinigen in het huishouden is grootmoeders tips er nog een bij halen. In plaats van bijvoorbeeld dure ontkalkingsproducten in de wasmachine kun je ook azijn gebruiken. Je waterkoker en koffiezetapparaat reinig je door deze een ronde met citroensap te laten doen en je hebt nooit meer schoonmaakmiddel voor de bovenkant van de keukenkasten nodig als je hier oude kranten op legt.

Bezuinigen huishouden in verbruik

Behalve de boodschappen bespaar je ook flink als je slim omgaat met elektriciteit, gas en water. Goede isolatie is natuurlijk de beste besparing, maar ook de kleine besparingen helpen. Haal bijvoorbeeld de stekkers uit de stopcontacten, gebruik de stand-by functie niet en zet lampen direct uit. Zorg dat elke kamer goed geventileerd wordt en gebruik de stopknop op de wc. Vang regenwater op om je planten water te geven of gebruik het water dat je overhoudt na het koken van groente.

Daarnaast scheelt het als je de was op de waslijn te drogen hangt. Dat ruikt nog lekkerder ook! En als kleren niet vies zijn, kun je ze even buiten laten luchten in plaats van ze elke keer te wassen. Zo bespaar je niet alleen op water, je kleren gaan dan langer mee.

Bezuinigen huishouden tips voor grote kosten

Een snelle manier om te besparen in het huishouden is al je contracten kritisch te bekijken. Begin bijvoorbeeld bij de energieleverancier en vergelijk deze eens online. Neem ook je abonnementen eens door: lees je alle kranten en tijdschriften wel en kun je dit ook online doen? Maak je wel voldoende gebruik van je abonnement op die dure sportschool?

Dan de verzekeringen. Klopt de dekking van je verzekeringen nog? Heb je de aanvullende verzekeringen echt nodig? Biedt een andere verzekeraar misschien verzekeringen aan met een lagere premie? Kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico of pakketkorting? De meeste gezinnen besparen al snel honderden euro’s per jaar als zij de verzekeringen kritischer inrichten. Op internet vind je verschillende vergelijkingssites, zoals Geld.nl, waar je alle verzekeringen kunt vergelijken die het best bij je passen en het goedkoopst zijn.

Ten slotte kun je eens kijken of je de hypotheek wel bij de goedkoopste hypotheekverstrekker hebt afgesloten. Als je rentevaste periode afloopt, kun je boetevrij overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Een financieel adviseur kan je helpen met het bekijken van je situatie. En als je dan toch bezig bent met het regelen van je bankzaken: heb je leningen en spaargeld tegelijk? Bekijk dan hoeveel geld je nodig hebt als buffer. Als je meer geld hebt, kun je overwegen je schulden (deels) met spaargeld af te lossen. Dit bespaart ook veel geld: de kredietrente die je betaalt is immers hoger dan de spaarrente die je ontvangt.

Advertenties